Teollisuusliitto
Sastamalan Teollisuustyöntekijät ry
Yhteystiedot
Narva - Tartto 23-25.5.2011

Häme-Pirkanmaan toiminta-alueen veteraanien perinteinen kevätretki toteutui ajalla 23-25.5. Jälleen matkailtiin Viron alueella tutustuen paikkoihin, joissa ei ole aiemmilla matkoilla käyty. Vielä tällä kerralla Vammalan linja-autoasemalta lähti matkaan noin kaksikymmentähenkinen ryhmä ammattiosasto 345:n veteraaneja. Matkalle osallistui toiminta-alueelta yhteensä 120 veteraania. Jatkossa saattaa ammattiosastoille tulla kiintiöt matkoille, sillä joitakin henkilöitä on ärsyttänyt metalli 345:n veteraanien aktiivisuus. Hämäläisillä on hidas sytytys, sillä jokaisella matkalla osastostamme on osallistujien määrä ollut samaa suuruusluokkaa ja vasta nyt se joitakin vaivaa. Syyt osastomme hyvään osallistumiseen retkille löytyvät aktiivisesta edustajastamme toiminta-alueen veteraanijaostossa ja ammattiosaston vireästä veteraanitoiminnasta tieto on kulkenut ja matkalle on ilmoittauduttu turhia vitkastelematta.

Maanantaina 23.5. aamulla varhain matkaan lähdettiin Lauhamon linja-autolla. Punkalaitumelta, Jokioisilta ja Forssasta poimittiin lisää matkalaisia matkalla kohti Helsinkiä, jossa matkatavarat siirrettiin Pekolan autoon, jolla Viron maaperällä liikuttiin. Tallink-Siljan Superstar-aluksella matka Tallinnaan taittui parissa tunnissa. Niin alkoi iltapäivän tunnit kestävä matka kohti Narva-Jõesuuta ja hotelli Meresuuta. Matkalla nautittiin kahvit Viitnassa. Vain kolmannes päivämatkasta saatiin matkata poutasäässä ja jo ennen Viitnaa alkoi sade, joka ajoittain oli hyvinkin sakeata. Maisemien seuraaminen vaikeutui sateen ja huuruisten auton ikkunoiden takia. Sakaasta alkavaa 20 kilometriä pitkää rantatörmääkin poikettiin katsomaan, mutta sen nautinnon pilasi rankkasade. Sen verran sade loppumatkalla taukosi, että ei voinut olla näkemättä valtavia palavan kiven poltosta syntyneitä tuhkakasoja. Ilman kommelluksia hotelliin saavuttiin aikataulussa, majoituttiin ja nautittiin ateria hotellin ravintolassa. Ruokailun jälkeen paistoi jo aurinko ja matkalaiset saattoivat ihastella Viron pisintä hiekkarantaa aivan hotellin läheisyydessä.

Tiistaina 24.5. hotellihuoneen ikkunasta tulviva auringon valo toimi tehokkaana herätyskellona. Aamiaisen jälkeen ajettiin Narvan kaupunkiin. Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki, asukkaita on noin 67 000. Kaupungin asukkaista vain 4% puhuu viron kieltä ja valtaosan äidinkieli on venäjä. Kaupunkia reunustaa Narvajoki, jonka länsirannalla on Hermannin linnoitus. Narvajoki on Viron ja Venäjän rajajoki ja joen itärannalla on Iivanan linnoitus. Kiertoajelun aikana kuunneltiin oppaan selvitystä Narvan kaupungista. Kaupungin suurin teollisuuslaitos, 1800-luvun puolivälissä perustettu Kreenholmin tekstiilitehdas lopetti hiljattain toimintansa. Kaupungin työttömyys on noin 15%. Jokaisella matkalla kuuluu tutustua myös kirkkoihin. Käynti Narvan luterilaisessa kirkossa paljasti kirkon valtavan korjaustarpeen - korjaustyötä hiljalleen on tehty, mutta paljon on vielä tehtävää - urut ovat työn alla ulkomailla. Kaupungin ortodoksinen kirkko sitä vastoin oli hyvässä kunnossa - enemmistö kaupungin asukkaista on ortodokseja. Iltapäivän aikana matkattiin Peipsijärven kylien kautta Tarttoon. Lähestyttäessä Tarttoa matkan teko kuvattui miellyttävämmäksi, sillä Tallinna-Tartto tie on varsin hyvässä kunnossa. Tartossa majoituttiin Dorpat-hotelliin. Hotellin ravintolassa nautitun illallisen jälkeen oli vuorossa noin tunnin kestänyt kiertoajelu, jonka aikana paikallinen opas hyvällä suomenkielellä kertoi kaupungista - sen historiasta ja nähtävyyksistä. Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja sen asukasluku on noin 103 000, joista virolaisia on noin 80%. Tartto oli neuvostoaikana viisikymmentä vuotta ulkomaalaisilta suljettu kaupunki, johon päivävierailulle pääsi vain erikoisluvalla. Syynä oli kaupungissa sijainnut sotilaslentokenttä. Nähtävyyksiä Tartossa ovat muun muassa Toomemäen puistoalue, Vanhankaupungin korttelit, Kasvitieteellinen puutarha. Tarton yliopisto on maan vanhin ja siellä opiskelee huomattava määrä ulkolaisia opiskelijoita, suomalaisiakin on opiskelemassa useita satoja. Tarton keskustassa on useita patsaita, joista yksi on sian patsas. Neuvostoaikana Viron piti luovuttaa tietty määrä sianlihaa Venäjälle ja sioista vain päät ja sorkat jäivät virolaisille - oppaan kertoman perusteella sianpääsylttyä sentään piisasi. Autollakin tehtynä kaupunkikierros antoi paljon tietoa kaupungista nyt ja historiastakin - kiitos ammattitaitoisen oppaan.

Keskiviikkona 25.5. herättiin pilviseen aamuun sateisen yön jäljiltä. Aamiaisen jälkeen ensimmäinen ryhmä kolmesta lähti kiireen vilkkaa autolla kohti A Le Coq -juomatehdasta. Tehtaan museon ahtauden takia vierailu tapahtui kolmessa ryhmässä. Sen historia alkaa Albert Le Coqin 1807 Lontooseen perustamasta olutpanimosta ja jatkuu Tartossa, kun firma osti Justus Reinhold Schrammin vuonna 1826 Tarton kaupunkiin perustaman ja Moritz Friedrichin 1884 ostaman olutpanimon 22. huhtikuuta 1913. Nykyisin A Le Coq -juomatehtaan omistaa 100-prosenttisesti Iisalmelainen Olvi Oyj. A Le Coq -juomatehtaan museota esitteli tehtaan eläkkeellä oleva työntekijä. Museokierroksen jälkeen oli vuorossa nykyisen tehtaan tuotteiden maistajaiset. Olutta siemaillessa sai televisiosta seurata filmiä tehtaan nykyaikaisesta tuotantolinjasta. Puoliltapäivin alkoi matka kohti Tallinnaa. Matkalla ruokailtiin Eiveren kartanossa. Tarton ja Tallinnan välisellä osuudella huomio kiinnittyi lukuisiin haikaranpesiin. Niin Tartossa kuin Tallinnassakin sai ihailla Hevoskastanjan runsasta kukintaa - Helsingissä se vasta aloitteli kukintaansa. Virossa on huomattavan suuret peltoalat ovat yhä viljelemättä - olivat nyt keltaisia voikukkien kukinnasta. Kolhoosien aikanaan haltuunottamille maa-alueille ei ole löytynyt niiden alkuperäisiä omistajia kolhoosien purkautuessa. Maat ovat nyt valtion hallinnassa - vuokraajia on löytynyt vähänlaisesti. Tallinnasta Helsinkiin matkattiin Viking XPRS-aluksella. Merimatkan aikana laivan kokoustilassa kuultiin alustus "Hiljaisen tiedon siirrosta", keskusteltiin tehdystä matkasta ja esitettiin toiveita vuoden 2012 veteraanien matkan kohteeksi. Helsingin satamassa Jokioisten, Forssan ja Vammalan veteraanit siirsivät laukkunsa heitä odottaneeseen Lauhamon linja-autoon ja matkan viimeinen osuus alkoi. Kun kuljetuksen viimeiset matkalaiset vetivät laukkujaan kohti kotiaan, oli jo torstain (26.5) ensimmäiset tunnit kulumassa.

Matka oli onnistunut ja antoi paljon uutta tietoa. Vilpitön kiitos kaikille niille, joiden työn tuloksena veteraanit saivat osallistua jälleen onnistuneelle matkalle. Kiitos kaikille matkalle osallistuneille hyvästä matkaseurasta - hyvässä seurassa on miellyttävä matkata.

Aarne Järvenpää
Tiedotussihteeri

Kuvat: Narva - Tartto 23-25.5.2011 Esko Mäkinen


Narvassa

Ranja Opas

A Le Gog-oluttehtaan museossa 500 l pata oluen tekoon

A Le Gog

Hevoskastanjat kukkivat Tartossa

Menomatka
© Sastamalan Teollisuustyöntekijät ry 2008-